Naturalne oleje roślinne

Olej arganowy

Dożywające sędziwego wieku drzewa arganowe – zwane także „źródłem życia”, skutecznie opierają się trudnym warunkom pustynnego środowiska, w którym rosną.  Występują jedynie na terenach marokańskiej pustyni i nie można ich znaleźć w żadnym innym miejscu na świecie. Olej arganowy wytłaczany jest tradycyjnymi metodami, kultywowanymi od zarania dziejów, przez kobiety, które stosują go do pielęgnacji,  upiększania oraz ochrony twarzy, rąk i ciała. 

Olej arganowy firmy Florame posiada niezbędne kwasy tłuszczowe, w szczególności Omega 6, które nadają moc odżywczą i regenerującą. Witamina E posiadająca silne właściwości przeciwdziałające powstawaniu wolnych rodników, a także sterole o właściwościach rewitalizujących i nawilżających, wzmacnia jego skuteczność przeciwstarzeniową. Olej arganowy może być stosowany czysty lub jako baza do masażu w połączeniu  z olejkiem eterycznym. Do pielęgnacji twarzy stosuje się na dokładnie oczyszczoną skórę w formie delikatnego masażu. Można też wykorzystać olej arganowy jako maskę na włosy. Wystarczy nanieść olej na końcówki lub  na całą długość włosów i pozostawić na 30 minut, następnie umyć włosy szamponem. 

 

Ogórecznik lekarski

W starożytnym Rzymie i Grecji ogórecznik uchodził za roślinę chroniącą przed smutkiem i melancholią. Pliniusz uznał, iż jest to roślina pozwalająca na dobrą zabawę i przynosząca szczęście. Liście i kwiaty dodawano do trunków, którymi pojono tych, którzy szli walczyć, by odznaczali się odwagą i męskością. Ziemią ojczystą ogórecznika jest rozległy obszar śródziemnomorski, który sięga aż po Iran.

W Europie ogórecznik pojawił się prawdopodobnie dzięki Arabom. W Polsce uchodzi za chwast ogrodowy. We Francji i Anglii został potraktowany jako roślina uprawna. Ogórecznik lekarski Borago officinalis to roślina roczna lub dwuletnia osiągająca wzrost 60 cm. Kwiaty pojawiające się na szczytach są niewielkie i mają piękną, błękitną barwę. Roślina kwitnie od maja do czerwca. Cechę charakterystyczną ogórecznika stanowi zapach, który przypomina świeże ogórki. Surowcem leczniczym są liście, kwiaty oraz ziele zbierane w okresie kwitnienia. Liście zawierają kwas askorbinowy, jabłkowy i cytrynowy, a także śluz, karoten oraz niewielką ilość azotanu potasowego. W kosmetyce wykorzystywano właściwości liści, ziela i oleju. Kosmetyki z ogórecznika zalecane są do pielęgnacji skóry trądzikowej oraz mającej tendencje do pękania naczynek włosowatych oraz przebarwień.

Olej roślinny z ogórecznika firmy Florame łagodzi podrażnienia, stany zapalne a przede wszystkim likwiduje przebarwienia. Ponadto odświeża, nawilża, uelastycznia i poprawia jędrność skóry. Zalecany jest zwłaszcza do pielęgnacji skóry dojrzałej i skóry zaczerwienionej, z zaburzonym krążeniem w naczynkach włosowatych. Skutecznie radzi sobie z rozstępami. 

 

Olej ze słodkich migdałów

Uzyskiwany z owoców migdałowca, jest wspaniałym środkiem do zmiękczania i odżywiania skóry. Jest wyjątkowo delikatny i nadaje się do pielęgnacji wrażliwej skóry noworodków. Szczególnie polecany do skóry suchej i starzejącej się, neutralny, nie powoduje alergii. Może też być stosowany w celach kosmetycznych do pielęgnacji skóry twarzy. Odmładza skórę i nadaje jej ładny wygląd.

Olej ze słodkich migdałów składa się głównie z glicerydów kwasu oleinowego i linolowego, działają immunostymulująco, ułatwiają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz wywierają korzystny wpływ na naturalną mikroflorę skóry.

Posiada właściwości łagodzące i jest nieocenioną pomocą dla skóry podrażnionej. Bogaty w witaminę A i E, łagodzi podrażnienia i stymuluje odradzanie się komórek w zewnętrznych warstwach skóry. Jest tak delikatny, że może być używany do pielęgnacji bardzo delikatnej skóry dzieci i niemowląt oraz kobiet w ciąży.

 

Olej z jojoby

Olej zawiera głównie palmitynian cetylu (o bardzo cennych własnościach natłuszczających i odżywczych, zbliżonych do oleju wielorybiego), skwalen (który występuje w naturalnym płaszczu tłuszczowym skóry, chroniący przed utratą wody), alkohole alifatyczne i fitosterole. Jest bardzo bogaty w witaminę F.

Doskonale wchłaniany przez skórę, wzmacnia warstwę cementu międzykomórkowego, co w efekcie zapobiega wysuszaniu skóry. Stosowany przy każdym typie skóry, a szczególnie polecany przy zapaleniach, łupieżu, poparzeniu słonecznym i trądziku. Zapobiega powstawaniu rozstępów (pojawiających się np. w czasie ciąży).
Olej jojoba daje emulsji gęstszą konsystencję. Wmieszany do innych olejów roślinnych automatycznie przedłuża ich ważność, co poleca się czynić przy mało stabilnych olejach.

Olej z nagietka lekarskiego

Olej powstaje poprzez macerowanie żółto-pomarańczowych kwiatów nagietka (Calendula Officinalis) w oliwie. Olej zawiera karoten, niewielkie ilości olejku eterycznego, ma pomarańczowy kolor i jest prawie bez zapachu.
Olejek z nagietka lekarskiego tradycyjnie stosowany jako preparat:

* przeciwzapalny,
* antybakteryjny,
* przeciwgrzybiczny
* łagodzący podrażnienia spowodowane otarciami, nadmiernym wiatrem, odmrożeniami, suchym powietrzem, ukąszeniami owadów,
* skuteczny prze egzemie, owrzodzenich
* może być stosowany przez kobiety karmiące piersią przy dolegliwościach bólowych brodawek sutkowych i nie jest szkodliwy dla dzieci
* do wszystkich rodzajów skóry
Skuteczny w łagodzeniu: przesuszonej, popękanej, swędzącej, zranionej i w stanie zapalnym skóry.
Zmniejsza obrzęk i opuchliznę po zwichnięciu kończyn, stymuluje gojenie się ran, uśmierza ból.
Zmniejsza krwawienie ran, blizną po ranie i wygładza skórę po założonych szwach.
Stosowany także jako wspaniały olejek do pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt i dzieci. Często łączony z delikatnym olejkiem ze słodkich migdałów. Zapewnia skórze nawilżenie, miękkość, oczyszczenie nawet przy zmianie pieluszki.
Olejek z nagietka lekarskiego to świetny produkt dla skóry dojrzałej, zapewniający jej właściwe nawilżenie, miękkość, blask.
Olej z nagietka to także świetny afrodyzjak... Miłego masażu!!

 

Olej z gumiaku

Aromatyczny olej o bardzo intensywnym zapachu i brązowo-zielonym zabarwieniu, otrzymywany z owoców drzewa o nazwie gumiak(calophyllum inophyllum), rosnącego w Indiach. Zawiera kwas olejowy(49%), kwas linolowy(21,3%), kwas palmitynowy(14,7%), kwas stearynowy(12%). Stosuje się go przy skórze trądzikowej i zanieczyszczonej. Ponadto łagodzi podrażnienia, wspomaga proces gojenia.
Jest olejem półschnącym i po otworzeniu zachowuje świeżość przez 4-6 miesięcy.

NIE OGRZEWAĆ W WYSOKICH TEMPERATURACH.

  • Stosuje się głównie w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.
  • Używany jako dodatek do olejków leczniczych i maści przy ropiejącej lub zainfekowanej (np. trądzik), zanieczyszczonej skórze.
  • Wspomaga proces gojenia, podwyższa odporność.
  • Przynosi ulgę skórze głowy i łagodzi podrażnienia.

 

 

Olej z makadamii

Olej zimnotłoczony i nierafinowany.  Działa regenerująco, wygładzająco, poprawia wygląd dojrzałej skóry.
Olej z makadamii otrzymywany jest z niewielkich orzechów drzewa o tej samej nazwie. Orzechy te wyglądem i rozmiarem przypominają orzechy laskowe. Makadamia rośnie w Australii oraz Indonezji.
Olej z makadamii w temperaturze pokojowej ma stan skupienia płynny. Charakteryzuje się pięknym bursztynowym kolorem.  Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9 lecytynę oraz kwas palmito-oleinowy.
Olej z makadamii posiada wyjątkowe właściwości regeneracyjne. Zawarty w nim olej palmito-oleinowy to również składnik ludzkiej skóry. Z tego względu olej ten jest doskonale wchłaniany i tolerowany przez skórę. Chroni komórki skóry przed zniszczeniem (działaniem wolnych rodników czyli utlenianiem).
Makadamia doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry starzejącej się, znajduje również zastosowanie w zwalczaniu cellulitu. Ponadto doskonale zmiękcza i wygładza naskórek, leczy niewielkie uszkodzenia skóry oraz podrażnienia po opalaniu. Ojej makadamia jest bezpieczny dla skóry delikatnej i wrażliwej.

 

Olej z dziurawca

Doskonały w problemach kręgosłupa i stawów. Bardzo skuteczny przy zmianach zwyrodnieniowych kręgosłupa osób starszych.

Olej z dziurawca zwyczajnego Jest to preparat leczniczy otrzymany w wyniku macerowania świeżego (nie wysuszonego) ziela dziurawca (Hypericum perforatum) w oliwie. Zawiera hyperycynę - czerwony barwnik i zarazem składnik aktywnie działający, który przechodzi z ziela do oleju nadając mu czerwoną barwę. Stąd tradycyjna farmaceutyczna łac. nazwa tego preparatu: oleum rubrum - dosłownie: 'olej czerwony'.

W przemyśle kosmetycznym używany w olejkach do ciała, emulsjach przy suchej, wrażliwej, swędzącej skórze, także uszkodzonej przez słońce, przy poparzeniach, reumatyzmie i cellulicie. W medycynie naturalnej olej ten polecany jest jako łagodzący ból kręgosłupa, pleców, lumbago oraz rwę kulszową. Olej z dziurawca działa napinająco, leczniczo, ożywiająco, ukrwiająco, rozluźniająco, wyciszająco, hamuje zapalenia skóry. Zwalcza przebarwienia skórne.

Uwagi: Olej ten podnosi wrażliwość skóry na światło (reakcje fotouczulające), po zaaplikowaniu nie należy wystawiać skóry na słońce (dotyczy również solarium).

Zastosowanie lecznicze:bóle pleców, mięśnioból lędźwiowy, (lumbago), rwa kulszowa, reumatyzm - odbudowuje tarcze dysku międzykręgowego, oparzenia, rany, owrzodzenia żylakowe i bielactwo

STOSUJĄC OLEJEK UNIKAJ SŁOŃCA ! OLEJEK TYLKO DO UŻYTKU ZEWNĘTRZNEGO!

 

Olej z orzechów laskowych

Jest przejrzystym olejem roślinnym, który jest otrzymywany z tłoczonych na zimno orzechów laskowych. Pochodzi z Europy.
Olej posiada zabarwienie złoto- żółte i orzechowy zapach. W niskich temperaturach ścina się oraz mętnieje. W skład oleju z orzechów laskowych wynosi 78% kwasu olejowego, 14% kwasu linolowego, kwas palmitynowy, bogaty w witaminy, składniki mineralne oraz białko.
Po otworzeniu ma ważność przez 6-8 miesięcy. Jest odporny na ciepło.

Stosowany jest w przemyśle kosmetycznym jako czysty olejek do ciała lub do masażu (szczególnie do aromatycznych masaży).
Jest zalecany dla skóry suchej, dojrzałej, bladej, ziemistej, zmęczonej, a także wrażliwej. Olej wykazuje pewne działanie ochronne, pielęgnujące, odżywcze i lekko tonizujące. Zawiera naturalny faktor ochronny 3- 4.
Olej z orzechów laskowych jest bioolejem o dużej użyteczności kosmetycznej z uwagi na dużą zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera bardzo wysoką proporcję kwasu oleinowego (do 85%) oraz obecność frakcji niezmydlanej (0,2%) w postaci tokoferoli, fitosteroli oraz fosfolipidów.

 

Olej z pestek moreli

Olej roślinny, rzadki, jasny; pachnie marcepanem; jest otrzymywany z wyciskania lub „wyciągania” pestek moreli. Swoje pochodzenie zawdzięcza ludności z południowej Europy. Olej półschnący; ważny po otworzeniu 4- 6 miesięcy. Olej morelowy otrzymuje się z nasion owoców moreli zwyczajnej.

Olej morelowy jest lekki oraz delikatny, przezroczysty o lekkim żółtym zabarwieniu. Ma charakterystyczny słodki zapach. W temperaturze pokojowej posiada stan skupienia płynny.
Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy i linolowy, a także witaminę A. Zawiera około 65% kwasu oleinowego, około 30% kwasu linolowego, kwasu palmitynowego. Można znaleźć w nim witaminy A, B, E oraz określoną ilość składników mineralnych.
Jest stosowany jako dodatek w olejkach do kąpieli (zwłaszcza dla dzieci). Poleca się go dla skóry mieszanej, wrażliwej, suchej, szorstkiej oraz popękanej. Badania wykazały, że posiada działanie "odbudowujące" oraz utrzymuje odpowiednie nawilżenie skóry. Jest łatwo wchłaniany przez skórę. Ma właściwości, poprzez które następuje wygładzające naskórki. Poleca się go do wszystkich rodzajów skóry.

Stosowany na skórę dojrzałą ogranicza powstawanie zmarszczek. Stosuje się go do skóry wrażliwej, podrażnionej, z zapaleniami i suchej.
Olej morelowy jest idealny dla dzieci w aromaterapii. Używa się go w produkcji kremów, lotionów, balsamów, pomadek do ust, odżywek do włosów i mydeł.

Olej z wiesiołka

Nierafinowany olej uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion wiesiołka dwuletniego.
Olej z wiesiołka to jeden z najcenniejszych olejów kosmetycznych o najwyższej zawartości, spośród wszystkich znanych olejów roślinnych i rzadko spotykanych w takiej kombinacji, biologicznie czynnych NNKT, czyli kwasu alfa-linolowego (70-79%) i gamma-linolenowego (9,5-12%). 

Kwas gamma-linolenowy (GLA) ma ogromne znaczenie dla skory. Zdolność organizmu do jego wytwarzania jest ograniczona, ponadto maleje z wiekiem. Zaaplikowany bezpośrednio na skórę z łatwością przenika w jej głąb, gdzie zostaje przekształcony w prostoglandyny, które działają regulująco, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i ochronnie oraz przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się skóry. 
GLA przywraca zaburzona równowagę fizjologiczną skóry, wzmacnia barierę lipidową naskórka, chroni skórę przed infekcjami, hamuje rozwój alergii i likwiduje stany zapalne. Wpływa również korzystnie na krążenie krwi, a więc i strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt.
Na brak GLA skóra reaguje zwiększoną podatnością na alergie, nadmiernym rogowaceniem i złuszczaniem naskórka. Skóra staje się sucha i traci elastyczność, co znacznie przyspiesza tworzenie się zmarszczek.
Olej z wiesiołka stosowany jest w leczeniu wszelkiego typu podrażnień skóry, atopowym zapaleniu, egzemy, łuszczycy, świerzbiączce, łupieżu, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.
Wspomaga także leczenie trądziku młodzieńczego. NNKT, a szczególnie GLA, działają bakterio - i grzybostatycznie, przywracając prawidłowy skład flory bakteryjnej skóry. 

O wysokiej użyteczności kosmetycznej oleju decydują również zawarte w nim polifenole o wlaściwościach antyoksydacyjnych i przeciwrodnikowych, które przeciwdziałają przyspieszonemu starzeniu się skóry pod wpływem promieniowania UV.

Substancje aktywne: nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): alfa-linolowy (70-79%), gamma-linolenowy (9,5-12%), oleinowy, palmitynowy, stearynowy, behenowy; saponiny; polifenole; glikolipidy; witamina E. Stosować jako kosmetyk nawilżający i łagodzący podrażnienia skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące, odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery trądzikowej. Wrażliwy na wysokie temperatury i bardzo podatny na oksydację. Rozpuszczalny w tłuszczach. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

Olej z pestek winogron

Tłoczony mechanicznie, rafinowany olej z pestek winogron jest stosowany przede wszystkim w preparatach kosmetycznych oraz w branży spożywczej. Wysoki udział nienasyconych kwasów tłuszczowych wyróżnia ten olej jako interesujący dla kosmetologii. Ten olej z ziaren jest jednym z olei z największą zawartością kwasu linolowego (który stanowi przynajmniej 65% kwasów tłuszczowych). Pozostałe kwasy tłuszczowe to między innymi kwas oleinowy (12-25%) oraz niewielki udział nasyconych kwasów tłuszczowych. Wysoki udział tokoferoli nadaje olejowi tak dużą autoochronę, że jest on jednym z najmniej wrażliwych na utlenianie olei na rynku i nie musi być dodatkowo stabilizowany.

Olej z pestek winogron tłoczony jest na zimno z owoców winogron. Jest on trudno dostępny na rynku, a większość z olei deklarowanych jako „tłoczone na zimno” są fałszywie zaliczane do tej grupy. W przeciwieństwie do olei ekstrahowanych chemicznie, zazwyczaj heksanem, w których procesie produkcji, utracone zostaje wiele bioaktywnych składników, w oleju z pestek winogron w całości zawarte pozostają jego składniki zdrowotne i pielęgnujące. Naturalny olej różni się od oleju pozyskiwanego chemicznie swoim zielonkawym lub zielono-złotym kolorem oraz charakterystycznym winogronowo-orzechowym zapachem. Olej wytwarzany chemicznie, pozostaje natomiast bezzapachowy i prawie bezbarwny. Olej z pestek winogron, który wykazuje największy wśród olei roślinnych poziom (>90%) nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obok kwasu stearynowego, oleinowego, palmitynowego oraz linolowego (78%), olej zawiera różne witaminy (wysoki poziom witaminy E), flawonoidy (procyjanidy), resveratrol, lecytynę oraz minerały.

Olej z pestek winogron tłoczony na zimno posiada niezwykłą cechę, całkowitego przyjmowania i wchłaniania się przez skórę oraz pozostawiania jej w przyjemnym w dotyku stanie. Nie pozostawia nieprzyjemnie tłustej powierzchni. Właściwości pielęgnujące zapewniają skórze jedwabistą gładkość. Jedyna w swoim rodzaju naturalna kombinacja składników, zawierająca procyjanidy, ma silne działanie przeciwutleniające (20x silniejsze niż witamina C, 50x silniejsze niż witamina E) i jest skutecznym środkiem przeciwko wolnym rodnikom skóry. Zawiera pielęgnującą skórę witaminę E, która odżywia i chroni skórę, a taże liczne naturalne emulgatory. Natychmiast się wchłania i czyni skórę elastyczną

 

Olej z róży rdzawej


Olej zimnotłoczony, nierafinowany, ekologiczny z Chile. Olej z róży rdzawej (znanej również pod nazwą róży piżmowej) wyciskany jest na zimno z nasion dzikich róż rosnących w Chile. Posiada unikalne właściwości: redukuje istniejące i hamuje powstawanie nowych zmarszczek, poprawia elastyczność skóry, tonizuje jej odcień i znacząco spowalnia proces starzenia. Cechy te potwierdzono na Uniwersytecie w Santiago w Chile.

Kompozycja chemiczna oleju jest wyjątkowa. Zawiera on naturalny kwas trans-retinowy (kwas witaminy A, tretinoina), który regeneruje tkanki na poziomie komórkowym. Ponadto olej charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów omega-6 i omega-3. Związki te są ważnymi składowymi błon komórkowych oraz prekursorami prostaglandyn i leukotrienów – cząsteczek stymulujących regenerację tkanek. Olej zawiera także karotenoidy (beta-karoten, likopen, zeaksantynę i in.) o właściwościach antyoksydacyjnych.
Ponadto działa delikatnie ściągająco i redukuje wielkość porów. Właściwości regeneracyjne kwasu trans-retinowego wykorzystuje się w kosmetykach przeciwstarzeniowych.
Olej z róży rdzawej szybko się wchłania i efektywnie nawilża skórę, nie pozostawiając na powierzchni tłustego filmu.
Wskazania:

  • skóra starzejąca się i dojrzała (wygładza zmarszczki),
  • blizny i rozstępy (przyspiesza restrukturyzację tkanek),
  • oparzenia (również słoneczne),
  • skóra sucha, spękana (wypełnia cement międzykomórkowy),
  • fotostarzenie (niweluje zmarszczki, rozjaśnia przebarwienia).

 

Olej sezamowy

Olej sezamowy (Oleum Sesami) - olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno nasion sezamowych (Sesamum Indicum). Ta metoda otrzymywania pozwala na zachowanie w jego składzie substancji mineralnych i witamin.
Olej sezamowy ma właściwości tonizujące, regenerujące, nawilżające, przeciwzapalne, rozgrzewające, oczyszczające, reguluje pracę gruczołów łojowych, zwalcza wolne rodniki, hamuje krwawienie, eliminuje szkodliwe działania UV.

Używany jest jako olej do ciała, do masażu i do kąpieli. Stosowany w kremach i mleczkach przeznaczonych dla skóry suchej, mieszanej, dojrzałej, źle ukrwionej i wrażliwej. Używany także w kosmetykach przeciwsłonecznych (posiada naturalny faktor ochronny przed słońcem ok. 3-4), w preparatach do pielęgnacji suchych włosów i suchej skóry głowy.

Według Ajurwedy masaż całego ciała ciepłym olejem sezamowym oczyszcza organizm z toksyn oraz nadaje skórze blask i jedwabistą gładkość.
ZALECANY:
do pielęgnacji cery wokół oczu; likwidacji podrażnień i zaczerwienień, zwłaszcza alergicznych,do zapobiegania oparzeń słonecznych (naturalny UV - filtr);  pielęgnacji zniszczonej, suchej i popękanej skóry,przy leczeniu ran, oparzeń i pęknięć,do masażu sportowego;  masażu leczniczego (przy dyskopatiach, zwyrodnieniach, bólach stawowych i reumatoidalnych).

METODY STOSOWANIA

Olej sezamowy może być stosowany do smarowania i masażu bez rozcieńczenia w postaci czystej lub jako składnik przy tworzeniu mieszanek. Występuje dodatkiem do wzbogacenia kosmetyków (balsamy, maseczki, kremy).
Stosuje się w postaci aplikacji, kompresów i okładów.
Zewnętrznie:
- smarować miejsca problemowe lub zmienione chorobowo,
- sporządzać kompresy (10-15 kropli dodać do łyżki oleju z pestek winogrona, nasączyć gazę, nałożyć na bolące miejsce i owinąć bandażem),
- stosować jako składnik maseczek na skórę,
- mieszać z kremami, balsamami lub oliwką,
- maseczki przy suchej, zmęczonej, zwiotczałej skórze.

 

Oleje roślinne Florame nie zawierają barwników, konserwantów i sztucznych substancji zapachowych.


Bardzo ważne: oleje roślinne mają bardzo różne temperatury topnienia i tężenia. Niektóre z nich w czasie transportu na skutek przechowywania ich w niskiej lub wyższej temperaturze mogą odpowiednio zastygać, mętnieć, mogą pojawiać się w nich stałe cząstki czy osad ,lub też mogą stawać się ciekłe. Wszystkie te procesy są naturalne i odwracalne. Wahania temperatur podczas transportu nie mają wpływu na jakość produktów a zmiany stanu nie stanowią wady.