Jakie substancje stosujemy w ramach aromaterapii?

W aromaterapii stosowane są wyłącznie naturalne olejki eteryczne, czyli produkty zapachowe otrzymywane z roślin, pochodzących z hodowli ekologicznych na całym świecie, przez destylację z parą wodną lub wyciskanie, bez zastosowania żadnych procesów chemicznych.

 

W wyjątkowych przypadkach stosuje się niektóre tzw. absoluty, czyli produkty zapachowe otrzymywane z roślin przez ekstrakcję rozpuszczalnikami organicznymi, które są następnie częściowo lub całkowicie odparowywane. Tylko tak otrzymywane olejki mogą zdobyć certyfikaty Ecocert i Comebio, gwarantujące całkowite poszanowanie natury w procesie produkcji.

 

1. Doskonałe olejki eteryczne Florame

 

 

 

Olejki eteryczne dają doskonałe rezultaty w każdej dziedzinie aromaterapii. Ale ich właściwości zależą od jakości, która jest wynikiem kilku kluczowych czynników:

 

Gwarancja, że roślina znana jest botanikom:
Gwarancją jest wskazanie dokładnej nazwy łacińskiej rośliny, która definiuje konkretny gatunek botaniczny i odmianę: 
np.: Eucalyptus globulus, Eucalyptus radiata, itp.

Nazwa części rośliny, z której pochodzi olejek eteryczny:
Owoce, liście i kwiaty drzewa pomarańczowego dają różne olejki eteryczne, które posiadają zupełnie inne właściwości i różne zastosowania w aromaterapii i kosmetykach naturalnych.

"Chemotyp" lub biochemiczny typ rośliny:
Chemotyp olejku precyzyjnie określa główny charakterystyczny składnik biochemiczny obecny w olejku eterycznym (np. tymol lub linalol w olejku eterycznym z tymianku). Stosowany jest do rozróżniania poszczególnych olejków eterycznych pochodzących z tego samego gatunku botanicznego ale mających inny skład biochemiczny. Chemotyp ustalany jest z wykorzystaniem technik chromatograficznych i spektrometrii, które rozpoznają i identyfikują cząsteczki. Ta niezbędna klasyfikacja umożliwia prawidłowy  dobór olejków eterycznych, które mają być bezpieczne i efektywne oraz posiadać konkretne zastosowanie w aromaterapii.
Na przykład rozmaryn o chemotypie cyneol służy do leczenia infekcji dróg oddechowych; rozmaryn z chemotypu kamforowego jest używany do łagodzenia bólu mięśni i stawów; rozmaryn z chemotypu werbenonowego działa stymulująco na wątrobe i pęcherzyk żółciowy. 

Warunki uprawy:
Uprawy ekologiczne, rośliny dziko rosnące, uprawy konwencjonalne lub ręczne zbiory- wszystkie te czynniki wpływają na jakość i mogą określać wybór kosmetyku naturalnego lub olejku eterycznego.

 

Instytucja certyfikująca pochodzenie organiczne:
W Europie, instytucje certyfikujące muszą spełniać normę EN 45011. Norma ta gwarantuje niezależność i uczciwość organu nadającego certyfikaty. Nazwy instytucji certyfikujących muszą być widoczne na certyfikowanych produktach ekologicznych. 

Jeżeli produkt nie posiada certyfikatu oznacza to, że nie jest ekologiczny. 

Ecocert:

Jest największym organem kontroli i odpowiada za 80% wydawanych certyfikatów. Wszystkie organy kontroli, Ecocert, Quality France, Ulase, Agrocert, Aclave i certpaq są podmiotami prywatnymi, zatwierdzonymi przez władze państwowe i nie mającymi powiązań z żadnym związkami ani strukturami handlowymi. Ich zadaniem jest zagwarantować, że produkty oraz ich transport są zgodne z normami, a także upewnić się, że firmy wspołpracujące zdają sobie sprawę z obowiązujących przepisów. 
Każdy olejek eteryczny oraz kosmetyk naturalny Florame posiada indywidualny numer serii. Korzystając z tej liczby, która wydrukowana jest na każdym opakowaniu Florame można dokładnie określić pochodzenie olejku eterycznego, który zawiera. 


  Logo AB:

Ten znaczek na produkcie gwarantuje, że olejek eteryczny jest w 100% organiczny.
Jednakże zgodnie z francuskim prawem, termin "issu de culture biologique" ("pochodzi z upraw ekologicznych") może być wykorzystywany wyłącznie do surowców lub przetworzonych produktów przeznaczonych do spożycia. 
Jeżeli produkt ekologiczny nie jest przeznaczony dla branży spożywczej, nie może zostać oznakowany etykietą AB. Dlatego jeśli organiczny olejek eteryczny stanowi np. składnik produktu kosmetycznego, ów produkt posiada jedynie wykaz składników organicznych, które zawiera oraz nazwę innej instytucji certyfikującej.

 

Znak Nature & Progrès:

Etykieta ta zapewnia najwyższą jakość produktu, gwarantując etyczną produkcję oraz wysoką jakością składników. Etykieta potwierdza, że firma produkująca spełnia normy sprawiedliwego handlu i nie przeprowadza badań na zwierzętach. Stanowi ona gwarancję etycznego podejścia firmy.

 

2. Oleje roślinne jako oleje bazowe

Określa się je jako oleje nośnikowe, ponieważ są one używane do rozcieńczania czystych olejków eterycznych, które mogą być szkodliwe, jeśli będą stosowane nierozcieńczone na skórę. Chociaż oleje roślinne są o wiele bezpieczniejsze niż olejki eteryczne, nie powinny być stosowane u dzieci, na uszkodzonej skórze lub jeśli u pacjenta występują ciężkie alergie na niektóre produkty spożywcze, w tym warzywa.

 

 

Oleje roślinne są stosowane jako środki zmiękczające, które chronią i nawilżają skórę. 

Wskazówki dotyczące stosowania

Dla skóry umiarkowanie  suchej najlepszy będzie olej roślinny ze słodkich migdałów, szybko wchłaniany przez skórę. Jeżeli chcemy użyć go do masażu, należy dodać do niego kilka kropli oleju z jojoby, ponieważ jest on wolniej wchłaniany przez skórę i stanowi dobrą bazę.   Skóra bardzo sucha lub dojrzała może wymagać zastosowania tłustszego oleju np. z pestek moreli.

Poniżej znajdziesz kilka propozycji (w zależności od rodzaju skóry):  

 

 

Skóra normalna:            

     •         Olej bazowy: słodkie migdały, pestki moreli, pestki winogron, makadamia           

     •          Dodatek do oleju: jojoba, nasiona ogórecznika, wiesiołek,  orzechy laskowe

Skóra sucha:

     •         Olej bazowy: słodkie migdały, pestki moreli, jojoba, oliwa z oliwek, argan, makadamia, St John's wort           

     •          Dodatek do oleju: nasiona ogórecznika lekarskiego, wiesiołek, jojoba, orzechy laskowe, gumiak

Skóra tłusta:           

     •         Olej bazowy: słodkie migdały, pestki moreli, pestki winogron, sezam         

     •          Dodatek do oleju: ogórecznik, wiesiołek, olej kokosowy 

Skóra dojrzała:           

     •         Olej bazowy: pestki moreli, nasiona ogórecznika, makadamia, argan         

     •          Dodatek do oleju: wiesiołek, krzew róży rdzawej, jojoba 

 

 

WŁAŚCIWOŚCI powszechnie stosowanych olejów roślinnych

 

Olej z pestek moreli

Łatwo wchłanialny olej, który nawilża ciało i twarz. Jest to wyciąg z pestek i owoców moreli zawierający witaminy A, B i E, które pomagają w gojeniu ran i odmładzają komórki skóry. 

 

Olej z ogórecznika

Olej ten jest bogaty w kwas gamma linolenowy i  posiada doskonałe właściwości nawilżające, a także regenerujące uszkodzoną skórę. 

 

Olej z wiesiołka

Zawiera duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są kluczem do walki ze starzeniem się  skóry i które pomagają zachować jej naturalne nawilżenie.

 

Olej z pestek winogron

Bogaty w kwas Omega 6 i witaminę E, bezwonny i nietłusty olej roślinny. Napina i tonizuje skórę, łagodzi trądzik.

 

Olej z jojoby

Jest to jeden z najlepszych olejów do pielęgnacji włosów i skóry. Pomaga leczyć zapalenie skóry, łuszczycę i wypryski,  pomaga w zwalczaniu trądziku i nadmiaru sebum. 

 

Olej z makadamii

Olej ten zawiera duże ilości kwasów, które spowalniają starzenię się skóry i zapobiega utlenianiu komórek. 

 

Olej ze słodkich migdałów

Jest szybko wchłaniany przez skórę, nie pozostawia tłustego filmu.. 

 

PRZECHOWYWANIE 

Należy przechowywać je w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu.